Motoráram diagnosztika

A forgógépek közel fele villanymotor (pl. motor+szivattyú), melyek mechanikai állpotának vizsgálata a rezgésdiagnosztika ismert módszereivel történik. A villanymotorok elektromos eredetű hibái azonban csak a már kiterjedt, "végstádiumhoz" közelítő állapot elérésekor válnak egyértelműen azonosíthatóvá a rezgésmérés módszereivel. Az elektromos hibák korai felderítésének és beazonosításának kiváló eszköze a motoráram diagnosztika.

A TLW Kft. diagnosztikai részlege a forgógépek állapotfelügyeletét, diagnosztikáját, a rezgésmérés és rezgéselemzés eszköztárával magas műszaki színvonalon, több évtizedes gyakorlattal végzi. A fázisonkénti áramok és áram spektrumok mérése viszont nehézkes, balesetveszélyes, sok esetben nem megoldható az áramütés veszélyének 100%-os kizárása, ami a mérést lehetetlenné teszi. Ezzel szemben a TLW Kft. új mérési eljárása megtarva a vizsgálati módszer műszaki előnyeit, 100%-ban kiiktatja a balesetveszélyt.

Villanymotorok Fluxus spektrum diagnosztikájának rövid elméleti ismertetése

A motoráram spektrum (fluxus spektrum) analízis elméleti és gyakorlati alapja, hogy a villanymotor motortestre kívülről, mágneses rögzítéssel egy induktív tekercset(gyűrűt) helyezünk fel, melyben a forgó mágneses tér a hálózati frekvencia és többszörösein keletkező periodikus áramváltozások, mágneses fluxus változást eredményeznek (frekvencia,amplitudó), amit egy nagysebességű, nagyfelbontású FFT (DFT) számítógépes program algoritmus alapján működő mérésadatgyűjtő analizátor KOMPLEX matematikai háttér alapján FOURIER sorba fejt.

A FOURIER sorfejtés eredményeként előáll, a kompozit (összetett) időfüggvény burkológörbéjének amplitúdó – frekvencia spektruma (dB - Hz) koordináta rendszerben ábrázolva. A frekvencia (Hz) azt mutatja meg, hogy a motoron belül mi lehet a hiba oka (forrása), az amplitúdó(dB) pedig a hiba súlyosságát minősíti.

A mérést kétféle beállítással rögzíti a mérésadatgyűjtő analizátor:

  • Nagyfelbontású alacsony frekvenciás tartomány 150Hz, 3200spektrális vonalszám, 4 mintából átlagolva (a sleep és tápáram fázis aszimmetriák, állórész problémák, geometriai deformációk feltárásának céljából),
  • Magas frekvencia tartomány 3-6KHz(fordulatszám függvénye),3200spektrális vonalszám,4 mintás átlag(a magas frekvenciákon jelentkező hibák pld. kalicka rúd törések, repedések feltárásának céljából).

A spektrumokon az egyes frekvencia csúcsok négyzetösszegéből gyököt vonva, majd elosztva a digitális ablakszűrő függvény melléknyaláb átszivárgási tényezőjével, dB – ben kifejezett négyzetes középértéket kapunk, mely a kompozit időfüggvény teljesítményével (függvény görbe alatti területével) arányos. Ezen algoritmust mind az alacsony, mind a magas frekvenciás spektrumokon elvégezve két konkrét dB-ben kifejezett számérték áll elő. Ezen értékek különbsége ha egy bizonyos határértéken belüli, akkor rendellenesség nem áll fenn a motor szerkezetében, működésében.

A spektrumokat természetesen diagnosztikai elméleti/gyakorlati háttérrel rendelkező szakértő elemzi ki, a számértékek összehasonlítását követően. Ezen diagnosztikai vizsgálat nem igényel semmilyen megbontást,szakaszolást,üzem közben ,kizárólag terhelt motoron, könnyen, gyorsan, baleseti kockázat (pld.áramütés veszéje) nélkül elvégezhető!

A vizsgálat tárgyait képző fluxus spektrumok kompozit időfüggvényei és FOURIER sorfejtett frekvencia spektrumainak példaként szolgáló ábrái:

Alacsony frekvenciás tartomány időjele és frekvenciaspektruma:

motoraram01 motoraram02

Magas frekvenciás tartomány időjele és frekvenciaspektruma:

motoraram03 motoraram04

További információért kérjük keresse diagnosztikai szakembereinket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy a 06 1 266 1725-ös központi telefonszámon.

BUDAPESTI KÖZPONT

Cím: 1138 Budapest, Váci út 152-156.

Telefon: 06 1 266 1725, 235 0214

Fax: 06 1 266 2115

E-mail: tlw@tlw.hu

Iroda elérhetősége hétköznapokon 9.00 - 17.00-ig

TISZAÚJVÁROSI KIRENDELTSÉG

Cím: 3581 Tiszaújváros, TVK Ipartelep Pf. 207

E-mail: kirendeltseg@tlw.hu

Iroda elérhetősége hétköznapokon 7.00 - 15.00-ig

Százhalombattai kirendeltség

Cím: 2442 Százhalombatta, Olajmunkás u. 2. Hrsz.: 2704/24

Telefon: +36-1-266-1725

E-mail: tlw@tlw.hu

Iroda elérhetősége hétköznapokon 7.00 - 15.00-ig